Medisch Centrum de Pionier biedt een zorgprogramma aan voor mensen met COPD.
Dit programma is geïntroduceerd om de totale zorg die de patiënt krijgt zo goed te kunnen regelen. Binnen het programma krijgt u ondersteuning van een deskundig team van huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers, fysiotherapeuten en diëtisten. Deze zorgverleners hebben met elkaar een gezamenlijke werkwijze afgesproken over de behandeling van COPD
In het zorgprogramma COPD wordt de totale zorg omschreven: Waaruit bestaat de zorg, op welke punten vindt controle plaats? Hoe vaak en wanneer vinden deze controles plaats? Bij welke uitslagen vervolgactie of verwijzing naar fysiotherapeut, diëtist apotheek, longarts? Welke zorgverleners zijn betrokken, wie doe wat en hoe communiceren deze met elkaar?
Wat is COPD?
COPD is een afkorting voor het Engelse: Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
COPD is een ongeneeslijke longziekte. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd en daardoor werken de longen steeds minder goed. De patiënt krijgt vaak last van hoesten, benauwdheid en slijm in de luchtwegen, en met de jaren zullen deze klachten verergeren. De ziekte ontstaat door een blijvende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen, deze ontsteking wordt veroorzaakt door rook of prikkelende stofdeeltjes in de ingeademde lucht. Wanneer u dus jarenlang rookt of schadelijke stoffen inademt, raken uw luchtwegen steeds verder beschadigd en heeft u risico op het krijgen van COPD. De schade is onherstelbaar.
Waarom een zorgprogramma?
Om er gezamenlijk voor te zorgen dat de kans op problemen met uw ziekte zo klein mogelijk is en er voor te zorgen dat de zorg die u nodig heeft goed op elkaar aansluit. U speelt hierbij zelf een grote rol, een actieve inzet van uw klant kan er voor zorgen dat uw klachten afnemen en dat uw conditie verbetert. Alle deelnemende zorgverleners zien het als hun gezamenlijke taak om u te ondersteunen en zij zorgen er met elkaar voor dat u er niet alleen voor staat.
Wat kunt u zelf doen?
U speelt zelf dus een erg grote rol binnen dit zorgprogramma, want door actief aan de slag te gaan kunt u er zelf voor zorgen dat uw klachten zullen verminderen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
1. Stoppen met roken
2. Bewegen
3. Voeding
4. Medicatie
Voor meer informatie zie ook
www.longfonds.nl
www.luchtpunt.nl